Podvin jahalni center
slika
rob pod sliko
Oskrbovanje konj
Oskrbovanje konj
Oskrbovanje konj

V primeru, da se boste odločili in pripeljali konja k nam v oskrbo, lahko pričakujete boks velik 3,5 x 3,5 m v svetlem, zračnem in prenovljenem hlevu. Vsak boks ima tudi svoje okno, tako, da vašemu konjičku ob pogledu ven ne bo nikoli dolgčas. V sklopu hleva so še sedlarnica, garderoba in sanitarije ter prostor za pranje konj in solarij za konje. Treningi potekajo bodisi v jahalnici velikosti 20 x 40 m ali na trening travniku velikosti cca. 60 x 80 m. Vsak konj lahko uporablja svoj travnat izpust velikosti cca. 500 m^2. V okolici je veliko lepih terenov, ki nudijo krajše ali daljše sprehode z vašim konjem.

PAŠNIKI


Že dolgo je jasno, da za konje, ne glede na to, ali so namenjeni rekreaciji ali tekmovanjem, ena ura treninga ne zadostuje njihovim potrebam po gibanju. Čas preživet na pašniku konjem izboljšuje njihovo fizično in psihično kondicijo, medsebojni stiki pa pomagajo k socializaciji.
V Jahalnem centru Podvin posvečamo posebno pozornost izpustom oziroma pašnikom. Z dobrim vzdrževanjem travnatih površin smo dosegli, da se konji vedno lahko pasejo. Konj, ki so kovani, ne moremo spuščati v skupino, saj je tveganje za poškodbe preveliko. Vsaka poškodba pomeni veterinarske stroške, da o dolžini zdravljenja ali stalni zmanjšani sposobnosti konja za delo sploh ne govorimo. Tekmovalec lahko zaradi tega izgubi celo sezono. V ta namen ima pri nas vsak konj svoj izpust, s tem, da so konji drug od drugega ograjeni, a še vedno v kontaktu. Zelo pazimo na primeren čas izpuščanja, ko ni vročine in mrčesa, da ne izgubljajo energije po nepotrebnem. Vsi konji, še bolj pa tekmovalni, ki živijo pod večjim fizičnim in psihičnim pritiskom (treningi, tekmovanja, prevozi idr.) potrebujejo sprostitev v naravi.

horizontalna črta
Nakup konja
Nakup konja

Ko se jahač odloči za nakup konja je postavljen pred težko odločitev, če je jahač mladoleten, so pred težko odločitvijo predvsem njegovi starši. Odločitev je enako težka, če iščemo rekreativnega ali tekmovalnega konja, zato ni pametno, da se nakupa lotimo sami brez strokovne pomoči.
Ponudba konj je velika tako doma kot v tujini, vsak prodajalec pa si želi svojega konja prodati čim bolje in čim hitreje, zato se največkrat zgodi, da si kupimo konja, ki ne ustreza našim potrebam. V Jahalnem centru Podvin vam nudimo pomoč pri nakupu ali prodaji konja.

horizontalna črta
Treningi privatnih konj
Treningi privatnih konj
Treningi privatnih konj
Treningi privatnih konj

Pri nas je dobrodošel vsakdo, ki bi rad pripeljal konja v trening, ne glede na to, ali je to mlad konj za ujahati, rekreativen ali tekmovalen konj. Jahalni center Podvin z učiteljem Grego Mihelčičem je za to prav gotovo pravi naslov. Grega Mihelčič si je z dolgoletnim šolanjem v Veliki Britaniji in Nemčiji pridobil znanja, ki jih lahko s pridom izkoristite vi in vaš konj.

Trening rekreativnega konja

Trening je potreben vsakemu konju tako tekmovalnemu kot rekreativnemu. Mnogo rekreativnih jahačev nima želje, da bi postali tekmovalci, njihov cilj pa je profesionalno obvladati jahanje, dresuro in preskakovanje ovir in zato trenirajo vsak dan ali večkrat tedensko. Spet drugi dajo konja v šolanje, ker jih ta ne uboga kot bi si želeli, da ni več vodljiv itn. Za vsak posamezen primer naredimo program dela. Včasih priporočamo deljeno šolanje: konja jaha učitelj, lastnik pa jaha našega dobro treniranega konja, da odpravi zakoreninjene navade in nepravilnosti pri jahanju. Tudi tisti, ki jahate izključno samo na terenu, boste ugotovili, da je neprimerno večji užitek jahati dobro izšolanega konja.

Ujahovanje mladih konj

Imate mladega konja, pa ne veste kako bi ga ujahali? Ne glede na to, kako miren je konj, se ujahovanja ne lotite sami. Ujahati mladega konja je strokovno zahtevno in lahko tudi nevarno delo, zato je bolje, da to naredi tisti, ki to zna. Najbolj lahko skvarite konja ravno pri zajahanju. Nekateri reagirajo zelo burno in divje, vzrok za to pa je lahko strah ali želja, da se ne bi pustili nadvladati. Ujahovanje je torej stvar znanja jahanja in poznavanja konjske psihologije.

Grega Mihelčič ima mnogo izkušenj z ujahovanjem mladih konj, saj je pri znanih rejcih v tujini ujahal in pripravil za teste in avkcije mnogo konj. Dnevno je jahal tudi do 12 konj in si s tem nabral mnogo dragocenih izkušenj. Dobro in strokovno ujahan konj bo imel kasneje pri zahtevnejših treningih dresure ali preskakovanja ovir manj težav, jahaču in trenerju pa bo lažje delo z njim. Skratka konj bo dobro pripravljen na vse naslednje delovne izive.

 

horizontalna črta
Treningi tekmovalnih konj
Treningi tekmovalnih konj
Treningi tekmovalnih konj

Tekmovanja zahtevajo od jahača in konja, da pokažeta kaj znata in prav tam se pokaže iz kakšnega testa sta. Predstavljajo fizičen in psihičen napor za oba, jahača in konja. Tem treningom se v Jahalnem centru Podvin še posebej pozorno posvečamo. Treningi potekajo predvsem individualno, če pa že v skupini, je ta sestavljena iz jahačev z izenačenim znanjem.
Tako individualni kot skupinski treningi imajo svoj namen. Pri individualnih treningih je napredek pri konju in jahaču hitrejši. Večkrat treninge tudi snemamo in ob gledanju posnetkov komentiramo jahanje in kažemo na napake konja in jahača, ki se na ta način lažje odpravijo. Treningi v jahalnici so na mivki, zunaj pa je travnat teren. Tako bo konj navajen na vse podlage, na katerih so organizirana tekmovanja.

Veliko število ovir za preskakovanje v jahalnici in na travniku omogoča dobre pogoje za trening preskakovanja. Za skakalnega konja je dresura enako pomembna kot gimnastika za vsakega športnika. Konji, ki skačejo v višjih kategorijah morajo obvladati vsaj M dresuro. Velik del treninga skakalnega konja je pri nas posvečen dresuri. Za nadarjenega konja ni težava sam skok, pomembno je kako konj pride od enega do drugega skoka, torej pot med dvema ovirama. Da je ta dobro zjahana, potrebuje jahač znanje dresure.
Grega Mihelčič je kot tekmovalec, na začetku v dresuri, kasneje v preskakovanju ovir, nabral mnogo izkušenj, izšolal je kar nekaj tekmovalcev in nudi določeno poroštvo za vaš uspeh v tekmovalnem športu.

Pri nas lahko trenirate vsak dan v mesecu, lahko jemljete treninge po potrebi, ostale dni pa trenirate sami v naših objektih. Konja lahko pripeljete k nam le na pripravo za tekmovanja ali pa ga vozite k nam na treninge, čeprav je stalno nastanjen v drugem hlevu. Strokoven pogovor, dober načrt, prilagajanje vašim zahtevam, strokovno in resno delo in infrastruktura so argumenti, ki so potrebni za uspeh.